Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

ΚΟΡΟΝΑΙΟΣ (COVID-19)




Τον Δεκέμβριο του 2019 ξεκίνησε από την πόλη Wuhan της Κίνας  η επιδημία, που στην συνέχεια εξελίχθηκε ως πανδημία του Coronovirus-CoV.
Δεν είναι πρώτη φορά που μέλος της οικογενείας των κορονοιών προκαλεί επιδημικά κύματα. Ήδη από την περίοδο 2002 – 2003 ένα άλλο μέλος της οικογένειας,  ο Sars-CoV και αργότερα το 2012 ένα ακόμη μέλος της οικογένειας ο Mers-CoV είχαν απασχολήσει τις υπηρεσίες υγείας λόγω των επιδημιών που είχαν προκαλέσει. Η διαφορά είναι ότι ο νέος κοροναιός έχει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα.

Οι ιοί αυτοί όπως άλλωστε όλες οι ιώσεις προκαλεί το ARDS (Acute Respiratory Syndrome) με δύσπνοια, αναπνευστική ανεπάρκεια και πολυοργανική ανεπάρκεια, από την οποία προκύπτουν τα θανατηφόρα περιστατικά.

ΜΕΤΑΔΟΣΗ


Ο ιός βρίσκεται στις εκκρίσεις του αναπνευστικού συστήματος και συνεπώς μεταδίδεται μέσω αυτών. Το συνάχι, ο βήχας, και το φτάρνισμα εκτοξεύουν σταγονίδια που περιέχουν τον ιό και έτσι μπορεί να μεταδοθεί. Τα εκτοξευόμενα σωματίδια μπορούν να φθάσουν σε απόσταση 2 μέτρων και επομένως αυτή μπορεί να θεωρηθεί απόσταση ασφαλείας για την αποφυγή μετάδοσης
Τα εκτοξευόμενα σωματίδια επίσης μπορεί να μολύνουν επιφάνειες και αντικείμενα και ο χρόνος παραμονής σε αυτά δεν είναι γνωστός αλλά πιθανολογείται 2- 4 ώρες.
Μετά την μετάδοση του ιού μεσολαβεί ένα χρονικό περιθώριο ανάπτυξης του (χρόνος επώασης) που είναι περίπου 14 ημέρες. Εν τούτοις τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν από την 5η μέρα.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ


Στην πρώτη κατηγορία από πλευράς συμπτωμάτων είναι εκείνοι που μολύνονται από τον ιό εν τούτοις δεν εκδηλώνουν συμπτώματα και καθίστανται απλώς φορείς του ιού.
Στην δεύτερη κατηγορία είναι η εκδήλωση ως ήπιας λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού με συνάχι, ξηρό βήχα και ήπιο πυρετό < 38ο C. Οι ασθενείς αυτοί αποτελούν το 80% των ανθρώπων που πάσχουν από την λοίμωξη. Οι ασθενείς αυτοί δεν χρειάζονται νοσηλεία αλλά παραμένουν στο σπίτι τους.
Στην Τρίτη ομάδα που είναι η σοβαρή νόσος που εκτός από τα συμπτώματα της προηγούμενης ομάδας εμφανίζουν την χαρακτηριστική εικόνα της ιογενούς πνευμονίας με δύσπνοια, μείωση του Οξυγόνου του αίματος. Το ποσοστό των ατόμων που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία υπολογίζεται σε 15% με τα στοιχεία αυτά να διαφέρουν από χώρα σε χώρα.
Στην τέταρτη κατηγορία είναι η βαριά νόσος, ασθενείς που χρειάζονται διασωλήνωση λόγω επιμένουσας  αναπνευστικής ανεπάρκειας, και χρήζουν νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ., αυτοί οιασθενείς αποτελούν περίπου το 5% των ασθενών. Πολλοί από αυτούς καταλήγουν λόγω πολυοργανικής ανεπάρκειας.


Τα συμπτώματα που εμφανίζονται με βάση την συχνότητα όπως περιγράφεται από την διεθνή βιβλιογραφία είναι :
Πυρετός
Βήχας
Ανορεξία
Κόπωση
Μυαλγίες
Δύσπνοια
Έχουν καταγραφεί και σπανιότερα συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι, πόνοι στην περιοχή του φάρυγγα, διάρροια, έμετοι, αγευσία και ανοσμία.
ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ
Ο οργανισμός έχει την ικανότητα με το ανοσολογικό σύστημα που διαθέτει να αντιμετωπίζει το σύνολο των ιώσεων. Εν τούτοις κάτω από ειδικές συνθήκες το ανοσολογικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται επαρκώς. Άτομα που βρίσκονται υπό αυτές τις συνθήκες είναι περισσότερο πιθανόν να εμφανίσουν τις επιπλοκές της νόσου.

Σε αυτήν την κατηγορία υπάγονται :
1. ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΑΝΟΣΟΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ
2. ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ
3. ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΑΝΟΣΟΚΑΤΑΣΤΟΛΗ
4. ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΟΣΟΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΥΠΟ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
5. ΑΤΟΜΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΩΝ 70 ΕΤΩΝ
6. ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΒΑΡΕΙΑ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ (στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια κ.λ.π.)
7. ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΆ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ (κυρίως Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, Εμφύσημα, και ορισμένες μορφές ανθεκτικού βρογχικού άσθματος).
Οι πάσχοντες από βαριά καρδιοπάθεια και χρόνια αναπνευστική νόσο κινδυνεύουν διότι η καρδιακή και αναπνευστική λειτουργία τους δεν έχει εφεδρείες ώστε  να ανταπεξέλθει στον χρόνο που απαιτείται για να αντιμετωπίσει την ίωση

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ



Αφού δεν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία επί του παρόντος ο καλύτερος τρόπος αποφυγής της λοίμωξης είναι τα προληπτικά μέτρα.
1. Μάσκα προσώπου που να καλύπτει την μύτη και το στόμα που ενδείκνυται σε όσους έχουν βήχα, φτέρνισμα και συνάχι. Επίσης πρέπει να φορούν μάσκα τα άτομα που περιποιούνται ασθενείς.
2. Γάντια που καλύπτουν τα χέρια για αυτούς που περιποιούνται ασθενείς. Δεν συνιστάται η χρήση γαντιών για όλο τον πληθυσμό, αφού αυτά δεν απολυμαίνονται και μπορεί να έλθουν σε επαφή με το στόμα, την μύτη και τα μάτια και να προξενήσουν νόσο εφ’ ‘οσον έχουν μολυνθεί.
3. Χρήση αντισηπτικών-οινοπνεύματος για καθαρισμό των χεριών,  των αντικειμένων και επιφανειών.
4. Αποφυγή κοινωνικών επαφών κατά την διάρκεια της περιόδου της πανδημίας. Η παραμονή στο σπίτι και η έξοδος μόνο για σημαντικούς λόγους είναι η καλύτερη προφύλαξη.

Πρέπει πάντα να μην μας διαφεύγει ότι υπάρχουν και άτομα που δεν εκδηλώνουν συμπτώματα αλλά είναι φορείς του ιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Air pollution