Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018




Η παράταξη συμμετείχε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με επίκαιρες ερωτήσεις και τοποθετήσεις σε σημαντικά θέματα που αφορούσαν το Δίστομο αλλά και ευρύτερα την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης με αφορμή την διεξαγωγή της συνεδρίασης στο Δημαρχείο του Δίστομου έγινε επίσκεψη και κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο με σύσσωμο το Περιφερειακό Συμβούλιο, που είχε υιοθετήσει σχετική μας πρόταση από το προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ακολούθησε  ξενάγηση στο μικρό χώρο όπου εκτίθενται τα οστά των θυμάτων, της κτηνωδίας 10η Ιουνίου του 1944.
Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης ο επικεφαλής τοποθετήθηκε για την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης και υπεράσπισης στις σημερινές συνθήκες του συνθήματος «ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ / ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ», τη σημαντικότητα της ανάδειξης του Μνημείου του Διστόμου, και την ανάγκη  ομοψυχίας και συνεργασίας όλων των φορέων για την διεκδίκηση θεσμικά των Γερμανικών επανορθώσεων - αποζημιώσεων . Από τη συζήτηση με πρωτοβουλία της παράταξης κατατέθηκε ψήφισμα που αποφασίζει:

     Συμμετοχή ως Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στην επιτροπή για την διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων, και στο Δίκτυο μαρτυρικών χωριών  και συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων η οποία έχει αναλάβει την επίσημη προώθηση για τις Γερμανικές επανορθώσεις - αποζημιώσεις, ώστε το 2018 να είναι η χρονιά αρχής ηθικής και υλικής αποκατάστασης των θυμάτων της Ελληνικής επικράτειας από τη βαρβαρότητα του Ναζισμού.

     Υποστήριξη πρωτοβουλιών και οικονομικής ενίσχυσης ανάδειξης του μνημείου του Διστόμου,
 
Ακολούθησε  συζήτηση για τις αναπτυξιακές δυνατότητες του Δίστομου. Αναδείχθηκαν τα προτερήματα του τόπου και προτάθηκαν σημαντικές πρωτοβουλίες όπως:

     Στηρίξη του πρωτογενούς τομέα. Η αναβίωση της κτηνοτροφίας και της αμπελοκαλλιέργειας, σε συνδυασμό με δράσεις οικοτεχνίας που ιστορικά έπαιζαν σημαίνοντα ρόλο και υπάρχει παράδοση, με την αξιοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ

     Ενίσχυση της περιοχής με προγράμματα ανταποδοτικότητας αποδεχόμενοι το γεγονός πως πρόκειται για την μοναδικότητα μιας περιοχής που τα όριά της διαπερνούν όλα τα δίκτυα της χώρας ( αγωγός ύδρευσης, υψηλής τάσης ηλεκτρισμού, αγωγός φυσικού αερίου ) Με την ιδιαίτερη παρέμβαση των υπηρεσιών της όσον αφορά την τήρηση της εργατικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας στις αναπτυσσόμενες δραστηριότητες .

     Ενίσχυση του Προσκυνηματικού Τουρισμού. Να διαμορφωθούν δίκτυα Τουρισμού με άλλες περιοχές της Περιφέρειας με τον Όσιο Λουκά, δυναμώνοντας περαιτέρω τον Θρησκευτικό Τουρισμό. Στη κατεύθυνση αυτή θα βοηθούσε η προώθηση της αδελφοποίησης των Δήμων Κύμης - Αλιβερίου και Δίστομου μέσω των δημοτικών ενοτήτων Αγίου Λουκά και Στειρίου αντίστοιχα, υπό τις ευλογίες του Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας.

     Προβολή των Παραθεριστικών προορισμών. Η καλύτερη σύνδεση και βελτίωση του υπάρχοντος δικτύου με το χιονοδρομικό της Αράχοβας, της μονής Οσίου Λουκά αλλά και των παράλιων ακτών, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση των επισκεπτών και η ασφαλής μετακίνηση τους.

     Έργα Προβολής και περαιτέρω ανάδειξης του ομώνυμου Μουσείου και του Μαυσωλείου.»

Η συζήτηση συνεχίστηκε για το πολύ σημαντικό ζήτημα, παρουσία σωματείων εργαζομένων και με καθυστέρηση πολιτιστικών φορέων της Χαλκίδας  , που είναι η οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου της Αυλίδας.
Η πλειοψηφία κατέθεσε εισήγηση για την έκφραση άποψης επάνω στη πρόταση του ΥΠΠΟΑ .Η παράταξη πρότεινε τη διεξαγωγή εκτενούς διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, και όχι σε υπηρεσιακό, ώστε να παραχθούν χρήσιμα αποτελέσματα με στόχο:

     Να αναδειχθεί η Αυλίδα σε συνάρτηση με το Αναπτυξιακό της μοντέλο και την ήδη διαμορφωμένη πραγματικότητα

     Να προκύψουν προτάσεις στα σύγχρονα δεδομένα προσφέροντας μια ολιστική προσέγγιση και λύση.

Η  παράταξη στη βάση αυτή συνδιαμόρφωσε την εισήγηση τονίζοντας ιδιαίτερα:

     Να αναδειχθεί η Αυλίδα με τα εργαλεία του Περιφερειακού Σχεδιασμού

     Οι προτάσεις να μην έρχονται σε αντίθεση με τα Περιβαλλοντικά δεδομένα.

     Να επανεξετάζεται η περιοχή και οι συμφωνημένοι όροι εφόσον προκύψουν νέα ευρήματα.



Ακολούθησαν οι επίκαιρες ερωτήσεις των Περιφερειακών μας Συμβούλων: 






Απο το κ. Μελισσάρη Γιάννη ΠΕ Βοιωτίας έγινε ερώτηση:

Για το φαινόμενο των Μεδουσών που ταλαιπωρεί τους κατοίκους και τους επαγγελματίες που δρουν στον Κορινθιακό Κόλπο.
Ο εντεταλμένος Σύμβουλος Περιβάλλοντος  κ. Ταγκαλέγκας, απάντησε ότι στις προτιθέμενες ενέργειές του είναι η τοποθέτηση μόνο στις κολυμβητικές παραλίες δίχτυα που αποτρέπουν την εξάπλωση των Μεδουσών στα ρηχά σημεία. Εξέφρασε όμως επιφυλάξεις διότι προκαλούν συνήθως επιβάρυνση στη θαλάσσια πανίδα.
Αναφέρθηκε στις δράσεις του Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος και στη πληροφορία που παράχθηκε από τη διαδικασία των ελέγχων στις εκπομπές των ρύπων σε βιομηχανίες που λειτουργούν στη Περιφέρεια. Ο επικεφαλής κ. Στουπής παρατήρησε ότι υπάρχουν αντιφατικά  και αντικρουόμενα δεδομένα και πρότεινε για την διεξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων τον έκτακτο χωρίς προειδοποίηση απρόοπτο έλεγχο έτσι ώστε να μην υπάρχει “προετοιμασία” από τις ελεγχόμενες βιομηχανίες. Καυτηρίασε επίσης τις σημαντικές καθυστερήσεις για την δημιουργία αντίστοιχου παρατηρητηρίου στο Αλιβέρι, σύμφωνα με προηγούμενη απόφαση του Περιφερειακού.




Ο κ. Κουλούρης Περιφερειακός Σύμβουλος ΠΕ Ευβοίας έκανε επίκαιρες ερωτήσεις για τα εξής:

  • Για τις ελλείψεις και βλάβες που έχει υποστεί το τμήμα του επαρχιακού δικτύου από Παραλία Στομίου μέχρι Παραλία Πλατάνας της Π.Ε. Εύβοιας:

Ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευβοίας κ. Σπανός απάντησε ότι πολλά κομμάτια ναι μεν ανήκουν στο επαρχιακό δίκτυο αλλά το συγκεκριμένο κομμάτι που αναφέρεται στην ερώτηση βρίσκεται στον Δήμο. Πρόκειται για συμβασιοποιημένο έργο που αναμένεται να λάβει Περιβαλλοντικούς όρους. Επίσης για το τμήμα Στομίου - Πλατάνας όπου υπάρχουν μικρότερες βλάβες υπάρχει ένα ακόμη  συμβασιοποιημένο έργο. Τέλος στις παρατηρήσεις του Περιφερειακού Συμβούλου για την έλλειψη σήμανσης σε καίρια σημεία και σε στροφές χωρίς μπάρες ασφαλείας,ο κ. Σπανός συμφώνησε ότι θα το συμπεριλάβει ως μέρος ενός μεγαλύτερου έργου που αφορά οριστικές επεμβάσεις για προστασία από βραχοπτώσεις στο παραλιακό μέτωπο.

  • Για την ερώτηση με τη κατεστραμμένη αρδευτική σύνδεση με το Ληλάντιο Πεδίο (υδραύλακας) και τα κατεστραμμένα φράγματα στο Πούρνο και το Αφράτι:

Ο κ. Σπανός απάντησε ότι είναι μέρος μιας μεγάλης μελέτης που αφορά το Λήλαντα - Καλαπόδι η οποία ολοκληρώνεται το Ιούλιο. Η μελέτη θα προσφέρει πλήρη υδρομάστευση από το κανάλι.

  • Για την αξιοποίηση του βιομηχανικού κτηρίου Γεωργιάδη - Σακελαράκη.


Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Σπανός απάντησε ότι έχει εισαχθεί κονδύλι για τη μελέτη/αξιοποίηση, και ο κύριος λόγος καθυστέρησης σχετιζόταν με ιδιοκτησιακά - πολεοδομικά ζητήματα που έπρεπε να λυθούν.




Ο κ. Τιμπλαλέξης Περιφερειακός Σύμβουλος ΠΕ Φθιωτίδας έκανε επίκαιρη ερώτηση:

Για το πολυϊατρείο της Μαλεσίνας που έχει καθυστερήσει η παράδοσή του εδώ και αρκετούς μήνες:
Απαντήθηκε γραπτώς ότι ενώ είχε ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου ως:
ΕΡΓΟ Α (ΣΑΕΠ 0568) : «ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ                 ΜΑΛΕΣΙΝΑΣ»
Προχώρησε στο 75% η υλοποίησή του, αλλά μετά από έλεγχο του ΕΣΠΕΛ απεντάχθηκε.
Το υπολειπόμενο έργο εντάχθηκε μετέπειτα ως:
ΕΡΓΟ Β (ΣΑΕΠ 766):  «ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΜΑΛΕΣΙΝΑΣ»
σε νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα όπου το φυσικό αντικείμενο έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να παραδοθεί τον Ιούνιο του 2018.



Ο επικεφαλής της παράταξης κ. Στουπής Νίκος κατέθεσε πρόταση ψηφίσματος για τη μη κύρωση από την Ελληνική Βουλή της συμφωνίας CETA  και την υπεράσπιση στις διεθνείς αγορές του προιόντος ΠΟΠ τυρί Φέτα.

Μετά ακολούθησε η ημερήσια διάταξη.
Η παράταξη εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για πολλές εισηγήσεις:

Για την ακύρωση της προγραμματικής σύμβασης ύψους 400.000,00€ (Θέμα 6ο) με το “Ινστιτούτο Prolepsis”:
Η σύμβαση απορρίφθηκε διότι η παραπάνω εταιρία ζητούσε όρους που δεν μπορούσε να τηρήσει το Δημόσιο, όπως προπληρωμή του έργου. Η παράταξη ζήτησε τη γραπτή απάντηση του ινστιτούτου, διότι δεν είναι δυνατόν μια σύμβαση τέτοιους χρηματικού ύψους να απορρίπτεται προφορικά, και ενός προγράμματος που διαφημίστηκε υπέρ του δέοντος ως πρωτοβουλία της πλειοψηφίας. Οφείλουν οι συμβαλλόμενοι να δώσουν εμπεριστατωμένες εξηγήσεις.
Για την ανάκληση της Προγραμματικής σύμβασης Lamia Night & Run (Θέμα 7o), και εκ νέου εισήγηση:
οι λόγοι ανάκλησης ήταν η αλλαγή των Περιφερειακών Συμβούλων (λόγω ανασχηματισμού) που αναφέρονται στη σύμβαση, αλλά και η πρόθεση να συμμετάσχει και ο Δήμος Λαμιέων στη σύμβαση.
Για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «TOURISM WATER MANAGEMENT FOR
SUSTAINABLE ADRION COASTAL AREAS – Διαχείριση υδάτων στον Τουρισμό για
βιώσιμη ανάπτυξη παράκτιων περιοχών της Αδριατικής» (Θεμα 8ο):
Eυλόγως ερωτήθηκε ο εντεταλμένος σύμβουλος κ. Χειμάρας πως είναι δυνατόν να μη συμμετέχει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σε ένα πρόγραμμα που αφορά την Αδριατική και την αξιοποίηση του Υδάτινου κεφαλαίου. Ο σύμβουλος απάντησε ότι είναι πρώτη φορά που είναι επικεφαλής η Π.Στ.Ε. και ότι έγινε σε συνεργασία με την Κρήτη που επέδειξε από πολύ νωρίς ενδιαφέρον. Δυστυχώς, συμπλήρωσε,  δεν υπήρχαν περιθώρια για περισσότερες διαβουλεύσεις με άλλες Περιφέρειες, αλλά δεσμεύθηκε πως στην υλοποίηση θα προωθήσει συνέργειες με την Περιφέρεια Ιονίων.


Δωρεάν παραχώρηση εξοπλισμού Η/Υ της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας σε σχολεία και φορείς της Π.Ε. Εύβοιας (Θέμα 12) ο κ. Στουπής ανέφερε ότι καλό θα ήταν να αφορά και σχολεία εκτός Χαλκίδας, να έχει γίνει πρώτα κάποιος έλεγχός/service ώστε οι μαθητές να έχουν λειτουργικούς και αξιοποιήσιμους υπολογιστές. Πρότεινε επίσης και τη προμήθεια περιφερειακών συσκευών για τη διευκόλυνση της διδασκαλίας.

Επίσης ο επικεφαλής έκανε μια σημαντική παρατήρηση για την τάση της πλειοψηφίας να γενικεύει στις τελευταίες εισηγήσεις συμβάσεων έργων με γενικά ποσά, αφενός για την ευκολότερη σύνταξη τους αλλά και για να μην υπάρχει ουσιαστικός διάλογος επί του πρακτέου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Air pollution