Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ



Ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο ολοκληρώνεται για την Εύβοια μετά την υπογραφή της σύμβασης από τον ΟΛΝΕ την περασμένη εβδομάδα. Είναι σημαντικό γεγονός αφου η λειτουργία των υδροπλάνων που αποτελούν ένα ευέλικτο μέσο μεταφοράς μεταξύ των διαφόρων σημείων της Εύβοιας δεδομένης της
κατάστασης του οδικού δικτύου, επι πλέον δημιουργεί ευκαιρίες τουριστικής ανάπτυξης, μεταφοράς ευπαθών προιόντων αλλά και αεροδιακομιδών. Η επίτευξη του τελικού στόχου επιτεύχθηκε σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα. Αναφέρονται πιο κάτω οι ενέργειες που έγιναν ώστε να καταλήξουμε σήμερα στην οριστική υλοποίηση του προγράμματος.

1ο ΒΗΜΑ

Πρωτοβουλία για ανάπτυξη υδατοδρομίων στην Εύβοια ζητείται από την Περιφέρεια
Ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου στα Καμένα Βούρλα, η  παράταξη “ Η Στερεά σε νέα Τροχιά” κατέθεσε πρόταση ψηφίσματος προς το Περιφερειακό Συμβούλιο . Η πρόταση αφορά την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ίδρυση και λειτουργία δικτύου υδατοδρομίων στην Εύβοια.
Δείτε το σχέδιο για το ψήφισμα:
ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ
Η Περιφέρεια να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ίδρυση και λειτουργία δικτύου υδατοδρομίων στην Εύβοια
Η ίδρυση και λειτουργία δικτύου υδατοδρομίων στην Ελλάδα αποτελεί καινοτόμα επενδυτική ευκαιρία με σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές σε τοπικό επίπεδο αλλά και συνολικά για τη χώρα. Οι προοπτικές αυτές εδράζονται στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας, μέσα από την εισαγωγή ενός νέου ευέλικτου μεταφορικού μέσου τόσο για την πύκνωση των δρομολογίων σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όσο όμως, και για την ανάδειξη νέων. Κατ’ αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται και ενισχύεται η επισκεψιµότητα απομακρυσμένων περιοχών και η δικτύωση μεταξύ τους, με στόχο τη μεγιστοποίηση των υφιστάμενων τουριστικών τάσεων αλλά και την ανάπτυξη νέων.
Πέραν όμως από το σκοπό της διευκόλυνσης και διεύρυνσης της επισκεψιμότητας περιοχών τουριστικού ενδιαφέροντος, τα υδροπλάνα εξυπηρετούν ανάγκες επείγουσας και έκτακτης μετακίνησης όπως αεροδιακομιδής ασθενών, έρευνας & διάσωσης, μεταφοράς μικρού όγκου φορτίου καθημερινότητας (φάρμακα, τρόφιμα, Τύπος, κ.λπ.).
Η ίδρυση των υδατοδρομίων, αποτελεί επομένως αναπτυξιακή προοπτική που μπορεί να επιφέρει διευρυμένα οφέλη στις τοπικές, και όχι μόνο, κοινωνίες δημιουργώντας νέες τουριστικές τάσεις και καλύπτοντας ταυτόχρονα κοινωνικές ανάγκες.
Λαμβάνοντας υπόψη :
1.      Ότι ο ΟΛΝΕ έχει σχεδιάσει 4 υδατοδρόμια στην Εύβοια, ( Χαλκίδα, Κάρυστο, Κύμη και Αιδηψό.)
2.      Ότι τα σημεία αυτά αποτελούν μοναδικές πύλες εξόδου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και παράλληλα αποτελούν σημαντικούς αναπτυξιακούς πυλώνες της ευρύτερης περιφέρειας.
3.      Ότι οι διαδικασίες αδειοδότησης είναι χρονοβόρες.
Προτείνεται,
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος να ηγηθεί των σχετικών πρωτοβουλιών:
1.      λειτουργικής αδειοδότησης των ανωτέρω σημείων, καταθέτοντας ακόμα και πρόταση αδειοδότησης η ίδια,  και,
2.       εκκίνησης  των σχετικών  διαγωνιστικών διαδικασιών ανάθεσης των έργων.
Έτσι μόνο μπορούμε να διασφαλίσουμε πως με  την επικείμενη έναρξη λειτουργίας των λιμένων της Εύβοιας πιθανά θα έχουν ολοκληρωθεί και όλες οι διαδικασίες ολιστικής λειτουργίας τους.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ ΤΡΟΧΙΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ
ΛΑΜΙΑ 04/05/2018



2Ο ΒΗΜΑ

Δίκτυο υδατοδρομίων στην Εύβοια
14.06.2018 | 08:44
Νέο δίκτυο υδατοδρομίων προτίθεται να δημιουργήσει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στην Εύβοια, κατόπιν έγκρισης της σχετικής απόφασης.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο  Οργανισμός Λιμένων Νομού Ευβοίας- ΟΛΝΕ έχει σχεδιάσει 4 υδατοδρόμια στην Εύβοια και συγκεκριμένα στη Χαλκίδα, στην Κάρυστο, στην Κύμη και στην Αιδηψό, σημεία που είναι μοναδικές πύλες εξόδου της περιφέρειας και παράλληλα αποτελούν σημαντικούς αναπτυξιακούς πυλώνες της ευρύτερης περιφέρειας και το γεγονός ότι οι διαδικασίες αδειοδότησης είναι χρονοβόρες, η περιφέρεια θα ηγηθεί των σχετικών πρωτοβουλιών λειτουργικής αδειοδότησης των ανωτέρω σημείων, καταθέτοντας η ίδια την πρόταση αδειοδότησης και εκκίνησης των σχετικών διαγωνιστικών διαδικασιών ανάθεσης των έργων.


ΠΗΓΗ : https://www.tornosnews.gr/foreis/periferies/31592-diktyo-ydatodromion-sthn-eyvoia.html



3ο  ΒΗΜΑ


Δημιουργία 5 υδατοδρομίων προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών
05 Ιουλίου 2018
Από το Αναπτυξιακό Συνέδριο της Στερεάς Ελλάδας, τον Ιούλιο του 2017 στην Λαμία, είχαμε θέσει το θέμα της δημιουργίας ενός δικτύου Υδατοδρομίων στην Εύβοια, που θα έλυνε τα ζητήματα της διασύνδεσης της Βόρειας, της Νότιας και της Χαλκίδας, πρωτεύουσας του νομού, με την Σκύρο, τα νησιά των Κυκλάδων και την υπόλοιπη Ελλάδα, συντομεύοντας τους χρόνους πρόσβασης και τα οικονομικά κόστη μεταφοράς.
Ήταν δίκαιο αναπτυξιακό αίτημα και γίνεται πράξη… το θέσαμε μέσω της παράταξης «η Στερεά σε νέα τροχιά» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, το οποίο το αποδέχτηκε. Έτσι λοιπόν προωθήθηκε στο Υπουργείο Υποδομών και Δικτύων που επίσης το έκανε αποδεκτό… κατατέθηκε νέο Νομοσχέδιο που βάζει τους κανόνες ίδρυσης και λειτουργίας Υδατοδρομίων…Στην Εύβοια, σύμφωνα με την πρότασή μας, θα δημιουργηθούν 5 τέτοιες δομές Υδατοδρομίων: στην Β. Εύβοια, στην Καρυστία, στην Κύμη, στην Σκύρο και στην Χαλκίδα, που θα έχουν κύριο του έργου τα λιμενικά ταμεία και τον ΟΛΝΕ. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας οφείλει να έρθει σε προγραμματική συμφωνία με τους κύριους του έργου (ΟΛΝΕ και Λιμενικό Ταμείο Σκύρου) για να βρεθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία και να επιταχυνθούν οι διαδικασίεςΉταν δίκαιο και έγινε…






4ο ΒΗΜΑ


ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ 5ΟΥ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΟΥ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ

ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Δ.Σ. Ο.Λ.Ν.Ε.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα εκ μέρους του Ο.Λ.Ν.Ε. για την αναβάθμιση των λιμένων στην Εύβοια. Τα βήματα αυτά οδηγούν στην δημιουργία σημαντικών αναπτυξιακών υποδομών, σε έναν Νομό με ιδιαίτερη γεωμορφολογία και αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για την επιχειρούμενη ανάπτυξη.

Στα πλαίσια της καλής συνεργασίας που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια προτείνω προς  το Δ.Σ. και μάλιστα εν όψει της ψήφισης του Νομοσχεδίου στην βουλή τις επόμενες μέρες, να συμπεριλάβετε στο δίκτυο υδατοδρομίων της Εύβοιας ( Χαλκίδα, Κύμη, Αιδηψός, Κάρυστος ) και το λιμάνι του Αλιβερίου ( Κάραβος). Το λιμάνι του Καράβου είναι υπήνεμο και προστατευόμενο λιμάνι και πληρεί τις προδιαγραφές για την δημιουργία υδατοδρομίου.
Μια περιοχή με αναπτυξιακές δυνατότητες που αναμένεται να έχει προστιθέμενα οφέλη από την λειτουργία υδατοδρομίου στην περιοχή, αφού πέραν από τις άμεσες ή έμμεσες θέσεις εργασίας θα έχει την δυνατότητα ενίσχυσης εναλλακτικής μορφής  τουριστικής διακίνησης, επικοινωνία με νησιωτικούς τουριστικούς προορισμούς, μεταφορές φορτίων (Φάρμακα, Τρόφιμα, Τύπος, Δέματα, κ.λ.π), μεταφορές Έρευνας και Διάσωσης, διακομιδής ασθενών, Πυρόσβεσης κλπ.


ΧΑΛΚΙΔΑ 21.09.2018

Με εκτίμηση

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ




5ο ΒΗΜΑ.


Ερώτηση για τα υδατοδρόμια


Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Νίκος Στουπής και Κουλούρης Γιώργος ενόψει της επόμενης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Λαμία. Η ερώτηση αφορά την ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το χρονοδιάγραμμα, το φυσικό αντικείμενο και τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης υλοποίησης των Υδατοδρομίων στην Εύβοια. Το έργο αυτό αποτελεί σημαντικό βήμα για την συγκοινωνιακή αναβάθμιση της Εύβοιας και χρειάζεται  καίριες αποφάσεις και ενέργειες. Ακολουθεί η ερώτηση:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ EΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ  ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΩΝ ΤΗΣ Π.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ

Προς: Περιφερειάρχη κ. Μπακογιάννη Κωνσταντίνο,
Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Εύβοιας κ. Σπανό Φάνη
Κ. κ Περιφερειάρχα και Αντιπεριφερειάρχα,

Μετά την ψήφιση του Ν. 4568/2018 του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «Θέματα υδατοδρομίων, αστικών οδικών μεταφορών και λοιπές διατάξεις» διευκολύνονται οι διαδικασίες αδειοδότησης των υδατοδρομίων στη χώρα μας .
Η πρωτοβουλία του ΟΛΝΕ να προχωρήσει τάχιστα στην προκήρυξη διαγωνιστικής διαδικασία με καταληκτική ημερομηνία τη 17η Δεκεμβρίου για την κατάρτιση των τεχνικών φακέλων αδειοδότησης καθώς και των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη δημιουργία 5 υδατοδρομίων (Αιδηψός, Χαλκίδα, Αλιβέρι, Κύμη, Κάρυστος) και ενός υδατικού πεδίου (Ερέτρια), χαίρει της υποστήριξής μας.
Η πρόθεση της Περιφέρειας, που εκφράστηκε δια στόματος τόσο του Περιφερειάρχη κ. Μπακογιάννη όσο και του Αντιπεριφερειάρχη κ. Σπανού να συμβάλλει  με 1,5 εκατ. ευρώ την κατασκευή των εν λόγω έργων τυγχάνει της υποστήριξής μας, μιας και το εν λόγω θέμα αποτέλεσε διαχρονική ενασχόλησή μας. Μάλιστα ο κ. Σπανός δεσμεύτηκε κατά την παρουσίαση του master plan του ΟΛΝΕ στη Χαλκίδα ότι το θέμα της χρηματοδότησης θα τεθεί στο σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο.
Το υδροπλάνο ως εναλλακτικό μεταφορικό μέσο, είναι στρατηγικής αναπτυξιακής σημασίας, που προσδίδει υπεραξία στο τουριστικό προϊόν όχι μόνο στην Εύβοια αλλά και σε όλη την ακτογραμμή της Στερεάς Ελλάδας, συνδέοντας παραθαλάσσιους τουριστικούς προορισμούς μεταξύ τους και εκμηδενίζοντας τις αποστάσεις. Η δημιουργία δικτύου υδατοδρομίων σε όλη τη Στερεά (clustering), ιδιαίτερα σήμερα, που ο ίδιος ο Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών έχει δεσμευτεί αλλά και εξαγγείλει τη δημιουργία δικτύου υδατοδρομίων σε όλη την Ελλάδα, συνδέοντας δημοφιλείς και μη, τουριστικούς προορισμούς καθώς και απομακρυσμένα νησιά μεταξύ τους, σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, αποτελεί σταθερά απώτερο στόχο. Το υδροπλάνο μπορεί να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση της συγκοινωνιακής αναβάθμισης, της εξυπηρέτησης και ενίσχυσης των υφιστάμενων τουριστικών τάσεων αλλά και της ανάπτυξης νέων καθώς και της αρτιότερη, σύγχρονης μεταφοράς κατοίκων, επισκεπτών, αγαθών και φαρμάκων σε όλη τη Στερεά Ελλάδα αλλά και σε διασύνδεσή τμε τα νησιά του Αιγαίου και των Σποράδων.
ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΩΝ και με δεδομένο ότι εισηγείστε στο 21ο  Θέμα χρηματοδότηση ύψους 1.592.500,00€ από ΣΑΕΠ066:
  • Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης;
  • Τι αφορά το φυσικό αντικείμενο της χρηματοδότησης;
  • Τίθενται εκτός των απαιτούμενων νομικά και ποιες προϋποθέσεις για την υλοποίηση της χρηματοδότησης;

ΛΑΜΙΑ 11/12/2018

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
ΣΤΟΥΠΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ  ΣΤΕΡΕΑ ΣΕ ΝΕΑ ΤΡΟΧΙΑ



6ο ΒΗΜΑ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε την ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων Στερεάς Ελλάδας, του έργου «Κατασκευή και προμήθεια εξοπλισμού Υδατοδρομίων Εύβοιας», προϋπολογισμού 1,592 εκατ. ευρώ.
[ Από το 2014, ο ΟΛΝΕ είχε δρομολογήσει τις διαδικασίες για την ανάπτυξη υδατοδρομίων σε Χαλκίδα (μαζί με τεχνική βάση συντήρησης, ελέγχου και επισκευών), Κάρυστο, Κύμη και Αιδηψό. Μάλιστα, είχε προκύψει προσωρινός ανάδοχος η εταιρεία «Υδατοδρόμια Εύβοιας ΙΚΕ», θυγατρική της «Υδροπλάνα Ελλάδας Α.Ε / Hellenic Seaplanes S.A.». Ωστόσο, η γενικότερη γραφειοκρατία αλλά και η ειδικότερη αμηχανία μπρος στο νέο, δεν επέτρεψαν να υπάρχει εξέλιξη.

Η προοπτική των υδατοδρομίων επανατέθηκε στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Στερεάς Ελλάδας, το καλοκαίρι του 2017. Ενώ, ο νέος νόμος (ο 4568/2018) που ψηφίστηκε από το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών λίγους μήνες πριν, επαναπροσδιόρισε τους κανόνες και ξεκαθάρισε το τοπίο.
Ήδη, ο ΟΛΝΕ προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνιστικής διαδικασίας, με καταληκτική ημερομηνία τη 17η Δεκεμβρίου, για την κατάρτιση των Τεχνικών Φακέλων Αδειοδότησης καθώς και των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη δημιουργία 5 υδατοδρομίων (Αιδηψός, Χαλκίδα, Αλιβέρι, Κύμη, Κάρυστος) και ενός υδατικού πεδίου (Ερέτρια).
Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ανταποκρίνεται στη λογική –βάσει της οποίας είχε ποσκαλέσει και η Νομαρχιακή Εύβοιας ΣΥΡΙΖΑ- για προγραμματική σύμβαση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με τον κύριο του έργου ΟΛΝΕ, ώστε να βρεθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. ]


7ο ΒΗΜΑ


Εξαιρετικά σημαντική ημέρα σήμερα για τον ΟΛΝΕ Α.Ε, αφού υπογράφτηκε η σύμβαση για την ίδρυση υδατοδρομίων στην Εύβοια. Αυτό είναι το πρώτο βήμα προς την πορεία υλοποίησης του έργου και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Ανδρέας Παπανδρέου και η Διοίκηση του ΟΛΝΕ Α.Ε, έχουν θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την τάχιστη εξέλιξη των διαδικασιών ώστε το έργο να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό προς όφελος ολόκληρης της Εύβοιας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Air pollution